Capitala Lituaniei, Vilnius, este transformată într-o cafenea uriașă în aer liber, autoritățile permițând barurilor și restaurantelor să-și întinda mese în mod gratuit în afara incintei  respectând regulile de distanțare socială, deoarece țara ușurează treptat restricțiile de izolare.

Magazinele, coaforurile și saloanele de înfrumusețare, bibliotecile, muzeele și cafenele au fost lăsate să se redeschidă în Lituania încă de luni, în timp ce țara a început să ridice unele restricții impuse pentru a reduce răspândirea pandemiei COVID-19.

Statul baltic a înregistrat 44 de decese și 1.344 de cazuri de virus încă de la începutul focarului, potrivit unui document păstrat de Universitatea John Hopkins.

Însă cafenelele și restaurantele trebuie să respecte în continuare regulile stricte de distanțare fizică pentru a relua funcționarea cu șezuturile permise doar în aer liber, iar clienții așezați la diferite mese să fie la cel puțin doi metri distanță.

Potrivit primarului din Vilnius, Remigijus Šimašius, acest lucru ar fi exclus majoritatea întreprinderilor de ospitalitate din Orașul Vechi listat în Unesco, unde străzile înguste pietruite lasă puțin spațiu pentru șezuturile în aer liber.

Prin urmare, orașul a decis să deschidă 18 locuri publice pentru utilizarea cafenelelor și restaurantelor.

„Locuri, piețe și străzi – cafenelele din apropiere vor putea să înființeze mese în aer liber în acest sezon și astfel să își desfășoare activitățile în timpul carantinei. Trebuie doar să vă deschideți, să lucrați, să vă păstrați locurile de muncă și să mențineți Vilnius în viață”, a spus Šimašius săptămâna trecută.

Măsura a fost primita cu entuziasm de profesioniștii ca Evada Šiškauskienė, șeful Asociației de hoteluri și restaurante a țării, spunând că „a venit la timp”.

„Acest spațiu suplimentar îi va ajuta să găzduiască mai mulți vizitatori și să readucă viața pe străzile orașului, fără a încălca cerințele de securitate”, a adăugat ea.

Peste 162 de cafenele, baruri și restaurante s-au prezentat pentru a pune bazele în aer liber în locuri publice, iar orașul a spus că ar putea fi disponibil mai mult spațiu, dacă este necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *